Ogden Center for Fundamental Physics at Durham University

Durham, United Kingdom

Description

Durham University commissioned Studio Libeskind to create a new university building to accommodate their expanding student body and staff, as well as to house a new research facility for the study of fundamental physics. The Ogden Centre provides seventy-two new offices for professors, lecturers, doctoral students, postdoctoral researchers, support staff and visiting academics of the Institute for Computational Cosmology (ICC)  the Centre for Extragalactic Astronomy (CEA) and the Centre for Advanced Instrumentation (CfAI).

Light and openness is at the core of the design for the Ogden Centre. A spiral in plan, the Centre appears to be two stacked forms clad in a larch rain screen with bands of windows and terraces cutting across the facades. The program called for a series of small work spaces for research. Instead of creating dark cubicles, the design team placed all the offices in a ring, so each space has a window with natural light with a frosted glass door to create a luminous and open program throughout. Generous roof terraces create communal areas to relax and enjoy fresh air. Skylights marshal light into the central atrium and flexible meeting areas.

With sustainability at the heart of its design, care has been taken to minimize environmental impacts and ongoing running costs, and to ensure excellent value for money. The Design Team worked to deliver a state of the art and fully accessible facility, with robust materials and future-proofed capacity in IT infrastructure. At the same time the construction provided for flexibility in its internal planning and received a status of BREEAM Excellent standard of sustainability.

 

AWARDS RECEIVED

2017 – AIA (American Institute of Architects) NY State Design Award, 2017 – Constructing Excellence in the North East: Building Project of the Year, 2017 – RIBA North East Regional Award, 2017 – BREEAM Excellent rating, 2016 –  City of Durham Trust Architectural Award