Sapphire

Berlin, Germany

Description

This residential commission in Germany brought Daniel Libeskind back to Berlin for his first residential project in the city. The project, located on a busy corner in the Mitte neighborhood in central Berlin, presented a design challenge:  how to carve out 73 desirable one- to four-bedroom apartments on a plot measuring a little less than half an acre?

In large part, Studio Daniel Libeskind succeeded by incorporating large angular windows and canted walls that bring in natural light and invoke a feeling of spaciousness. The design team also added a dramatic flourish:  atop the roof and visible above the façade is the upward sweep of a double-height glass ceiling: inside, a penthouse with sloping glass walls and access to a roof patio overlooks the City of Berlin.

The three-dimensional, geometric-patterned stoneware tile adorning the façade is another design signature.  Designed by Daniel Libeskind for Casalgrande Padana, the panels are technologically advanced to self-clean and aid in air purification.

With retail shops on the ground floor, underground parking, and a common outdoor area, this high-spirited, contemporary complex stands on land where the Wulffersche iron factory once operated, before being expropriated from its Jewish owners during World War II.

 

The project was completed in 2016.